Zelna BorászatBirtokunk

Az első borok

A 2014-es évjárattal indult el borászatunk története – akkor még csak néhány hektárról szüreteltünk szőlőt, és minden fajtát külön-külön mutattunk meg. Mára kialakult birtokunk végleges mérete és szerkezete, tudjuk milyen fajtákból, milyen borokat szeretnénk készíteni.

“Létre akartunk hozni valamit. A természethez való kötődésünk nagyon erős volt gyerekkorunk óta, tudtuk, hogy állatokkal, növényekkel szeretnénk foglalkozni. én szőlész-borász vagyok, úgyhogy a szőlő adott volt. Lilla marketinget tanult és a fél gyerekkorát Füreden töltötte. Összeállt a kép és fejest ugrottunk a borászkodásba.”
– Barabás Barna, borász

A kezdetektől organikusan

Balatonfüreden a Berekszél- és a Farkó-kő dűlőkből, Balatonszőlősön a Penke-dűlőből készítünk borokat. Ültetvényeinket a kezdetektől organikusan műveljük, 2019-től minden területünk minősítetten bio.

Hogy mit jelent bionak lenni? Például, hogy felszívódó növényvédő szerek helyett rézzel, kénnel, narancsolajjal permetezünk – ráadásul sokkal gyakrabban, mint azt a konvencionális művelés esetén tennénk.

De fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás megőrzésére is.

Zelna Borbár Zelna Borbár

Dűlők

Két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlő, 15 hektár, bio művelés. A szőlőfajták és a talaj hasonlóak, a borok karaktere mégis minden dűlőben más és más. Megmutatjuk, miért különlegesek.

Farkó-kőBalatonfüred, 10ha

Szőlőfajták:

Olaszrizling, Rozália, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Kékfrankos, Furmint

Egykor a Tihanyi Apátsághoz, majd a TSZ-hez tartozott. A néhol 3 méteres sortáv, a düledező támrendszer és a megviselt, több mint 30 éves tőkék ellenére megmentettük és csak a hiányzó részeket pótoltuk.

Ma már minimális beavatkozás és biológiai növényvédelem mellett is egészséges, vitális gyümölcsöt adnak adnak az idősebb tőkék is, a fiatal telepítésekkel pedig új fajtákkal gazdagodott a dűlő.

A kb. 20 cm-es termőréteg alatt vastag mészkőpad található, jelentősen megnehezítve ezzel a talajművelést.

Erről a területről készül a Farkó-kő Olaszrizling, a Bárka Birtokborok, és a Füred Olaszrizling egy részét is itt szüreteljük.

Zelna Borbár Zelna Borbár

PenkeBalatonszőlős, 4ha

Szőlőfajták:

Szürkebarát, Zweigelt, Merlot

A Balatonszőlős és Pécsely között elterülő Penke-dűlő Nyerges aldűlőjében egy kevés merlot mellett elsősorban pinot gris és zweigelt terem. A talaj itt is erősen mészköves, az erdő közelsége egyszerre jelent védelmet és veszélyt a szőlőre. Többször bizonyította már, hogy egy kevésbé jó évjáratban is szép, érett gyümölcsöt tud adni.

A korábban Csiten néven szereplő dűlőről 2017-ben, a dűlőtérkép korrekciója során derült ki, hogy Penke névre hallgat. Így lett a Csitenből a boraink címkéin is Penke.

Zelna Borbár Zelna Borbár

BerekszélBalatonfüred, 1ha

Szőlőfajta:

Olaszrizling

A feldolgozóhoz és a tóhoz is legközelebbi dűlőnkben az olaszrizling illatos, karakteres és minden évjáratban harmonikus. Területe mindössze egy hektár, tőkéi erősek és vitálisak, altalaja a környékre jellemző triászkori mészkő. Az itt termő szőlő hegyborunkba, a Füred Olaszrizlingbe és a korábban Lapostelek, 2017-től viszont Berekszél néven készített dűlőválogatott olaszrizlingünkbe kerül, ami évről-évre az egyik legszebb tételünk.

Zelna Borbár Zelna Borbár

Azért arizling az úr

A borvidék legfontosabb fajtája, az olaszrizling a mi ültetvényeinkben is uralkodó. Szeretjük, mert kifejező fajta: egyértelműen közvetíti egy-egy termőhely üzenetét. A rizling mellett szürkebarátból, zweigeltből, merlot-ból és cabernet sauvignonból készítünk fajtaborokat és házasításokat.

Balaton sorozat

  • Olaszrizling | 2018
  • Rozé | 2018
  • Zweigelt | 2018
  •  

Könnyed, friss, gyümölcsös borok, amikkel a borvidék lendületes arcát mutatjuk meg.

Birtok sorozat

  • Füred Olaszrizling | 2017
  • Bárka Fehér | 2018
  • Bárka Vörös | 2017
  • Penke Szürkebarát | 2016

Gazdag és koncenrált, mégis gyümölcsös és közérthető borok, amik a legjobban közvetítik borászatunk stílusát.

Dűlő sorozat

  • Sós-kút | 2017 Olaszrizling
  • Berekszél | 2017 Olaszrizling
  • Farkó-kő | 2017 Olaszrizling
  •  

Az olaszrizlingen keresztül mutatják meg a fajta és a dűlők egyedi karakterét.

Ami a pincében történik...

A technológia modern, a feldolgozás kíméletes. A szőlő a szüretet követően néhány percen belül feldolgozásra kerül, az oxidáció lehetősége minimális.

A mustot jellemzően acéltartályokban, semleges bio élesztőkkel, beoltva erjesztünk és csak birtokboraink, dűlőválogatásaink és vörösboraink kerülnek – részben vagy egészben – hordóba.

Elsősorban magyar tölgyfából készült Trust és Kádár hordókat használunk, a burgundytól az 500 literesig, az enyhe pörkölésűtől a közepes fejpörköltig.

A lehető legmagasabb minőség elérése érdekében a bogyózástól a palackozásig minden folyamatot mi végzünk, a borászat falai között.

Keress minket!Kapcsolat

Zelna Borászat

8230 Balatonfüred
Lapostelki út 9.

Einfo@zelna.hu
T06 30 496 0033