Zelna BorászatBirtokunk

Kezdetek

Borászatunk története a 2014-ben, néhány hektár szőlővel és különböző fajtaborokkal indult. Mára kialakult birtokunk végleges mérete és szerkezete, tudjuk milyen fajtákból, milyen borokat és házasításokat szeretnénk készíteni.

“Az első erős impulzusokat az apró, családi szőlőterületek adták – olyannyira, hogy néhány szürettel később szőlész-borász lettem. Amikor Balatonfüredre költöztünk feleségemmel, Lillával, már nagyobb léptékben gondolkodtunk. A cél egy organikus rendszer megalkotása lett, aminek fontos, de nem egyedüli része a szőlőművelés. A természetközeli szemlélet a mindennapjaink része, területeket is elszigetelt, erdőkhöz közeli dűlőkben választottuk.”
– Barabás Barna, borász

Az első perctől organikusan

Balatonfüreden a Berekszél- és a Farkó-kő dűlőkből, Balatonszőlősön a Penke-dűlőből, Tihanyban pedig a Farkasverem dűlőből készítünk borokat. Ültetvényeinken a kezdetektől organikusan gazdálkodunk, területeink 2018-tól folyamatosan állnak át a minősítetten bio művelésre.

Hogy mit jelent bionak lenni? Például, hogy felszívódó növényvédő szerek helyett rézzel, kénnel, narancsolajjal permetezünk, és a hangsúlyt a megelőzésre, valamint a kondícionálásra helyezzük. A természetes szerek mellett ez azt is jelenti, hogy fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás megőrzésére.

 

 

Zelna Borbár Zelna Borbár

Izgalmas terroir

Területeinken a barna erdőtalaj alatt triász kori mészkő az alapkőzet, néhol márgával, kovás mészkővel, vörös perm homokkővel és ősmaradványokkal keveredve.

A Balaton hatalmas vízfelületének klimatikus hatása mellett ez az, ami alapjaiban meghatározza boraink stílusát. A borkészítés alatt mi már nem adunk hozzá, nem veszünk el: fajélesztők helyett olyan bio vadélesztőket használunk, amik hagyják érvényesülni fajtáink és területeink karakterét.

Dűlők

Két balatonfüredi, egy balatonszőlősi és egy tihanyi dűlő, 17 hektár, bio művelés. Megmutatjuk, miért különlegesek.

Farkó-kőBalatonfüred, 10ha

Szőlőfajták:

Olaszrizling, Rozália, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Kékfrankos, Furmint

A legnagyobb egybefüggő területünk, amit egykor a Tihanyi Apátság szerzetesei műveltek. Az idős, 30-40 éves rizling tőkék mellett ma már több friss telepítésünk is itt található – néhány éven belül syrah-t, kékfrankost és furmintot is szüretelhetünk ebből a különleges dűlőből.

A Farkó-kő egyedisége a klimatikus adottságok mellett elsősorban a mészköves altalajban rejlik. A kovás mészkő mellett ráadásul gyakran találkozunk itt az egykori Tethys-óceánból származó ősmaradványokkal is, amelyek egyedülállóak a környéken.

Erről a területről készül a Farkó-kő Olaszrizling, a vörös Bárka Birtokborok, és a Füred Olaszrizling egy része is.

Zelna Borbár Zelna Borbár

PenkeBalatonszőlős, 4ha

Szőlőfajták:

Szürkebarát, Zweigelt, Merlot

A Balatonszőlős és Pécsely között elterülő Penke-dűlő Nyerges aldűlőjében egy kevés merlot mellett elsősorban pinot gris és zweigelt terem. A talaj itt is erősen mészköves, az erdő közelsége egyszerre jelent védelmet és veszélyt a szőlőre. Többször bizonyította már, hogy egy kevésbé jó évjáratban is szép, érett gyümölcsöt ad.

Zelna Borbár Zelna Borbár

BerekszélBalatonfüred, 1ha

Szőlőfajta:

Olaszrizling

A borászatunkhoz legközelebbi dűlőben az olaszrizling egyszerre illatos és karakteres. A tőkék erősek és vitálisak, a dűlő karaktere már szinte termelőtől függetlenül felismerhető. Az itt termő szőlő a Füred Olaszrizlingbe és a dűlőválogatott Berekszél olaszrizlingbe kerül.

Zelna Borbár Zelna Borbár

FarkasveremTihany, 0,5ha

Szőlőfajták: Zweigelt

Kicsi terület, de annál különlegesebb. A Tihanyi-félsziget vulkanikus talaja igazi tüzes borokat ad, alig vártuk, hogy próbára tegyük. Jelenleg zweigelt terem a fél hektáros területen, de nem titkolt célunk, hogy a jövőben kékfrankost telepítsünk ebbe a különleges adottságú dűlőbe. A Külső-tó partja természetvédelmi területként igazi vadregényes hely, tele szőlőre ácsingózó erdőlakókkal, így a vadvédelem különösen fontos feladatunk ebben a dűlőben.

Zelna Borbár Zelna Borbár

Azért arizling az úr

A borvidék legfontosabb fajtája, az olaszrizling a mi ültetvényeinkben is uralkodó. Szeretjük, mert kifejező fajta: egyértelműen közvetíti egy-egy termőhely üzenetét.

A rizling mellett szürkebarátból, zweigeltből, merlot-ból és cabernet sauvignonból készítünk fajtaborokat és házasításokat.

Balaton sorozat

 • Olaszrizling
 • Rozé
 • Zweigelt
 •  

Könnyed, friss, gyümölcsös borok, amikkel a borvidék lendületes arcát mutatjuk meg.

Birtok sorozat

 • Füred Olaszrizling
 • Bárka Fehér
 • Bárka Vörös
 • Penke Szürkebarát

Gazdag és koncenrált, mégis gyümölcsös és közérthető borok, amik a legjobban közvetítik borászatunk stílusát.

Dűlő sorozat

 • Sós-kút Olaszrizling
 • Berekszél Olaszrizling
 • Farkó-kő Olaszrizling
 • Farkó-kő Kékfrankos

Az olaszrizlingen keresztül mutatják meg a fajta és a dűlők egyedi karakterét.

Ami a pincében történik...

A technológia modern, a feldolgozás kíméletes. A szőlő a szüretet követően rövid időn belül feldolgozásra kerül, az oxidáció lehetősége minimális.

A mustot jellemzően acéltartályokban, semleges bio élesztőkkel, beoltva erjesztünk és csak birtokboraink, dűlőválogatásaink és vörösboraink kerülnek – részben vagy egészben – hordóba.

Elsősorban magyar tölgyfából készült hordókat használunk, a burgunditól az 500 literesig, az enyhe pörkölésűtől a közepes fejpörköltig.

A lehető legmagasabb minőség elérése érdekében a bogyózástól a palackozásig minden folyamatot mi végzünk, a borászat falai között.

Keress minket!Kapcsolat

Zelna Borászat

8230 Balatonfüred
Lapostelki út 9.

Einfo@zelna.hu
T06 30 496 0033