Hírek, események

Céges karácsony adómentesen2023-11-13

Ajándékozz bort partnereidnek és spórold meg az adót!

Egy október elején megjelent kormányrendelet alapján november 16-ától mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek. Az ágazat egyes képviselői korábban több fórumon is jelezték: a „repiborra” is érvényes adó nagyban visszavetette a keresletet a cégek részéről, akik az adómentes környezetben ezentúl könnyebben választhatják a pincészetek termékeit ajándékozás céljára.

 

 

Az adómentessé váló bor az új kormányrendelet adta lehetőségekkel élve az idei ünnepi szezonban kézenfekvő és elterjedt ajándék lehet. Mivel a rendelet a vendéglátást is érinti, a karácsonyi időszakban a szervezetek, cégek által látogatott borkóstolók, borvacsorák is adómentesek lehetnek.

 

 

A karácsony a céges ajándékozás szempontjából is fontos időszak. Ilyenkor a vállalkozások megajándékozzák partnereiket, illetve munkavállalóikat is, megköszönve nekik az elmúlt időszakban folytatott együttműködésüket.

Az adómentesség kihirdetése az ő szempontjukból egy nagyon kedvező kormányzati döntés volt.

A borok eddig egyes meghatározott juttatásként adóztak. Az ICT Business Advisory Zrt. a rendelet megjelenését követően kiszámolta, mennyit spórolhatnak az egyes cégek a juttatáson abban az esetben, ha az ajándékba adott bor adómentes lesz. A vállalatcsoport kimutatásában 3000 forintos bort vett alapul, aminél a jelenleg érvénybe lévő adózás mellett (1,18 százalékos adóalap után 15 százalékos szja és 13 százalékos szocho fizetendő, a teljes közteher: 33,04 százalék) 3991 forintba kerül a bor mint juttatás.

Amennyiben kivás cégről van szó, akkor 3831 forint (27,7 százalékos közteher) a céges költség a közterhekkel együtt.

November 16-ától tao- és kivás alany esetén is 3000 forintba kerül majd a példaként behozott bor, így előbbiek 991, míg utóbbiak 831 forintot spórolhatnak az adómentességgel.

Az egy üveg borjuttatáson megspórolható közteher így arányaiban nem elhanyagolható összeg, a megtakarítás miatt pedig a cégeknek érdemes lesz majd odafigyelni arra, hogy termelőtől vásárolt palackos, eredetvédett bort adjanak ajándékba. 

A boltokban árult borokra nem vonatkozik az adómentesség

Fontos tudni, hogy a nem közvetlenül borászatból, tehát boltokból beszerzett bor nem mentesül az adómentesség alól – közölte az ICT Business Advisory Zrt. adótanácsadója, Kajzler-Sznopka Szilvia, aki hozzátette: a megjelent szabályozás alapján az ajándék „repibor” a vészhelyzet ideje alatt lesz adómentes, ami jelenlegi ismereteink szerint november 25-ig tart, de ezen még változtathat a jogalkotó.

Összefoglalva: az adómentesség magyar borászok magyar boraira vonatkozik. Közvetlenül a borászati üzemengedélyestől vásárolt palackozott, oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat lehet elajándékozni ezzel a lehetőséggel élve.

Forrás: Infostart

Válogass díjnyertes boraink és kedvezményes csomagjaink között: www.zelnashop.hu

Vagy kérd egyedi árajánlatunkat: info@zelna.hu

Keress minket!Kapcsolat

Zelna Borászat

8230 Balatonfüred
Lapostelki út 9.

Einfo@zelna.hu
T06 30 496 0033