Hírek, események

Grill & Bor Kisokos2025-07-16

Ízek találkozása a tűz és a szőlő jegyében.

Ízek találkozása a tűz és a szőlő jegyében.

A grillezés a nyár egyik legjobb pillanatait hozza el: lobogó parázs, nevetés, jó étel és egy jól megválasztott bor. Hogy az ízek tökéletesen harmonizáljanak, összeállítottuk neked a legjobb párosításokat – és persze néhány olyan balatoni bort is ajánlunk, amelyek magukban hordozzák a nyár könnyedségét és gazdagságát.

A grillezés a nyár egyik legjobb pillanatait hozza el: lobogó parázs, nevetés, jó étel és egy jól megválasztott bor. Hogy az ízek tökéletesen harmonizáljanak, összeállítottuk neked a legjobb párosításokat – és persze néhány olyan balatoni bort is ajánlunk, amelyek magukban hordozzák a nyár könnyedségét és gazdagságát.

Mit grillezel? Mi kerüljön a pohárba?
 

Szárnyasok (csirke, pulyka)

Grilltipp:
 A szárnyasok húsa könnyű, gyorsan átsül, ezért jól működik frissítő pácokkal: citromlé, joghurt, olívaolaj, friss fűszerek (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom). A pulykamell és csirkemell különösen jól veszi fel a savasabb, fűszeresebb ízeket.

Borstílus:
 Könnyed, friss fehérborok (pl. olaszrizling, zöldveltelini), amelyeknek élénk savtartalma van, vagy üde, gyümölcsös rozék. Ezek kiemelik a hús tiszta ízét és nem nyomják el az ételt.

Ajánlott boraink:
Zelna Optimist 2024 – illatos, virágos, citrusos – ideális fűszeres, citromos csirkemellhez
Zelna Kékfrankos–Zweigelt Rosé 2024 – piros bogyós gyümölcsök, lendületes savak – tökéletes pulykanyakhoz vagy saslikhoz
 

Grillezett zöldségek

Grilltipp:
 Padlizsán, paprika, cukkini, gomba – olívaolajjal, sóval, friss fűszerekkel, fokhagymával feldobva. A zöldségek karamellizálódása miatt édeskés jegyek jelennek meg, amit a bor savtartalma szépen egyensúlyoz.

Borstílus:
 Száraz, üde, savas fehérborok (pl. olaszrizling, sauvignon blanc), amelyek frissítő kontrasztot adnak a grillezett zöldségek édeskés ízéhez. Könnyed rosé is jó választás.

Ajánlott boraink:
Zelna BalatonBor Olaszrizling 2024 – citrusos, zöldalmás, frissítő – kiváló grillezett paprikával
Zelna Bio Olaszrizling 2024 – karakteresebb, natúr stílusú – remek padlizsánhoz, grillezett gombához
 

Sajtok (grillezett, friss, érlelt)

Grilltipp:
 Camembert, brie, feta vagy kecskesajt is mehet grillre – kívül ropogós, belül krémes állag, mellé gyümölcs, méz, magvak fokozzák az élményt.

Borstílus:
 Aromás, közepesen testű fehérborok (pl. pinot gris, chardonnay), esetleg egy tartalmasabb rozé. Fontos, hogy a bor ne legyen túl savas, de bírja a sajt zsírosságát.

Ajánlott boraink:
Zelna Penke Pinot Gris 2023 – fűszeres, kissé krémes textúrájú – tökéletes grillezett camemberthez
Zelna Tihany Rosé 2022 – vulkanikus, sós karakter – izgalmas párosítás sós feta vagy érlelt sajt mellé
 

Halak, tenger gyümölcsei

Grilltipp:
 Pisztáng, lazac, garnéla – gyorsan sülnek, de figyelni kell, nehogy kiszáradjanak. Használj citromot, kaprot, fokhagymát, petrezselymet, és egy kis vajat a gazdagabb ízekért.

Borstílus:
 Száraz, jó savú fehérborok (pl. olaszrizling, rajnai rizling), vagy frissebb rozék. Fontos, hogy a bor ne legyen túl testes, de legyen elég karaktere, hogy ne tűnjön el a hal mellett.

Ajánlott boraink:
Zelna Berekszél Olaszrizling 2021 – ásványos, komolyabb – lazachoz, pisztránghoz kiváló
Zelna Rosé 2024 – piros bogyós, üde – garnélához, halnyársakhoz tökéletes
 

Hamburger, BBQ

Grilltipp:
 Szaftos marhahús, olvadó sajt, BBQ szósz, karamellizált hagyma – ezekhez komolyabb ízű, füstös jellegű bor kell, ami nem ijed meg a szósztól és zsírtól.

Borstílus:
 Közepesen testes, gyümölcsös vörösborok (pl. zweigelt, kékfrankos) vagy koncentráltabb rozék. Kerek tannin és élénk sav teszi jóivásúvá grillezéshez.

Ajánlott boraink:
Zelna Zweigelt 2023 – meggy, fekete cseresznye, könnyed tannin – burger klasszikushoz tökéletes
Zelna Tihany Rosé 2022 – ásványos, kicsit sós – BBQ szószos húsokhoz különleges választás
 

Vörös húsok (steak, bárány, vadak)

Grilltipp:
 A jó steakhez nem kell más, csak só, bors, és egy forró rács. A vadabb húsok (pl. bárány, szarvas) bírják a fűszereket: rozmaring, kakukkfű, fokhagyma. A szaftosságot ne áldozzuk fel a túlsütés oltárán!

Borstílus:
 Testes, struktúrált vörösborok (pl. cabernet sauvignon, cuvée-k), amelyek tanninja képes megtartani a hús szaftosságát, és mély aromáikkal kiegészítik az étel karakterét.

Ajánlott boraink:
Zelna Bárka Vörös Cuvée 2022 – fűszeres, mély, elegáns – steakhez, fűszeres bárányhoz tökéletes
Zelna Zweigelt 2023 – ha valami gyümölcsösebbet szeretnél, de maradnál a vörös vonalon
 

Vegyes nyársak, grilltálak

Grilltipp:
 Kombinálhatsz húst, zöldséget, sajtot egy nyársra – a kulcs a harmónia: ne legyen túltolt a fűszer, és legyenek a komponensek egyenletesen megsütve. Itt a borválasztásnál az arányok döntik el, mi dominál az ízben.

Borstílus:
 Közepesen testes fehérbor vagy karakteres rozé, ami elég sokoldalú az eltérő alapanyagokhoz. Jó sav és aromagazdagság legyen benne.

Ajánlott boraink:
Zelna Optimist 2024 – rugalmas választás, jól működik húsos és zöldséges nyársakkal is
Zelna Penke Pinot Gris 2023 – ha sajt és hús is van a tálon, ez a bor tartja az egyensúlyt

Keress minket!Kapcsolat

Zelna Borászat

8230 Balatonfüred
Lapostelki út 9.

Einfo@zelna.hu
T06 30 086 4985